USTA BİR HALK OZANI: TURAN KORKMAZ

°
Süleyman YAĞIZ
°
Halk ozanlarıyla 70’li yıllardan bu yana ilgileniyorum. Bu ilgi beni, İstanbul’da Halk Ozanları Kültür Derneği’ni kurmaya kadar götürmüştü. O yıllar, tam da “Âşık Veysel öldü, halk şiiri geleneği de bitti” iddiasının ileri sürüldüğü yıllardı.
Oysa, “Anadolu Ozan Dolu”ydu… Ben de yazı ve kitaplarımla halk şiiri geleneğinin güçlenerek devam ettiğini kanıtlamaya çalışıyordum.
O yıllardan bu yıllara geldiğimizde bu geleneğin hâlâ devam ettiğini görüyoruz.
***
İşte, tam da bu süreçte Turan Korkmaz adının, öne çıkan halk ozanları arasında yer aldığına tanıklık ediyoruz.
Turan Korkmaz, eserlerini saz eşliğinde sunmuyor, sadece yazıyor. Ama yazdıklarından bir kısmı besteleniyor. 70’li yıllarda tanıdığım Tanırlı Âşık Yener ve Hüseyin Kaçıran gibi usta ozanlarımız da öyleydi…
Bunlar sadece yazmalarının yanı sıra çok da üretkendiler. Turan Korkmaz da bu konuda onlara benziyor; sürekli yazıyor.
***
Turan Korkmaz’ın şiir dünyası çok zengin… Yaşamın her alanını kapsıyor… Aşkı da insanî ilişkileri de toplumsal sorunları da dile getiriyor.
Örneğin, “Turan der ki, dünya döner/ Viran olur baykuş konar/ Saltanatlar bir bir söner” diyen de odur; “Sen dağlara gitme gülüm/ Dağlar seni bana vermez/ Kar yağar da tipi vurur/ Dağlar seni bana vermez” diye dertlenen de odur.
***
Turan Korkmaz sağlam bir şiir yapısına sahip… Ayakları-uyakları çok uyumlu…
Örneğin; “Âşığım çilem bitmiyor/ Ataş var, bacam tütmüyor/ Gülümde bülbül ötmüyor/ Dile verdi eller beni” dizelerinde olduğu gibi…
***
Korkmaz, zaman zaman yöre ağzı söyleyişleri de kullanıyor. Bu açıdan “Gadası” adlı şiiri çok güzel bir örnek oluşturuyor. Şiirin ilk dörtlüğü şöyle:
“Hava soğuk üşüdürsün gadası/ Acicek soluklan gene öyle get/ Anha işte gardaşıyın odası/ Acicek döleklen gene öyle get”
Bu tür yöre ağzı söyleyişler, Turan Korkmaz’ın şiirine ayrı bir renk katıyor.
***
Korkmaz, doğrudan anlatımlarının yanı sıra imgesel anlatımlarında da çok başarılı.
“Heceler yüzünü azdırdı bana/ Geceler izini kazdırdı bana/ Dertlerim derdini yazdırdı bana/ Perişan hâlime sılam ağladı” örneğinde olduğu gibi…
***
Turan Korkmaz’ı, -akraba olmamıza karşın ayrı yörelerde yaşadığımız için- çok geç tanıdım. Tanıyınca da hemen şiirlerini okumaya başladım, bestelenenleri de dinledim. Okuyunca ve dinleyince anladım ki, Korkmaz, üzerinde önemle ve özenle durulması gereken bir şair…
***
Sözün özü: Turan Korkmaz, yılların birikimi ve çok sayıda eseriyle usta bir halk ozanı olarak halk şiirindeki yerini alıyor.
İnanıyorum ki, o, halk şiirimize daha nice kalıcı şiirler kazandıracaktır.
Yolu açık olsun…

——
GADASI

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2164423783817686&id=100007502563426

Add a Comment