ALEVİLER’İN OYLARINA İHTİYAÇLARI VARMIŞ!

°
Süleyman YAĞIZ
°
Eski TBMM Başkanı, AKP’li Bülent Arınç, “Alevi kardeşlerimizin oylarını önemsiyorum. Alevi kardeşlerimiz, bu ülkenin bir varlığıdır. Bizim onlarla iftihar etmemiz lâzım. Samimiyetle itiraf edeyim, onlara çok uzak kaldık. Onları başka siyasetçilerin eline terk ettik. Oysa bizim onlarla çok ilgili olmamız lâzım” diyor.
“Bir Alevi’nin kendilerine oy vermesinin çok önemli olduğunu” söyleyen Arınç, şöyle devam ediyor:
“Çünkü önümüzdeki seçimlerde bizim Alevi yurttaşlarımızın oylarına ihtiyacımız var. Biz Aleviler’i kendimizden görüyoruz.”
***
AKP çözülme sürecinde Alevi oylarının peşine düştü. Gerçi, en güçlü olduğu dönemde de Alevi oylarının peşine düşmüş, peş peşe “çalıştay”lar düzenlemişti.
Ama sonuç alamamıştı.
Şimdi sonuç alacağını sanıyorsa, yanılıyor. Zira, AKP bu konuda hiç samimi değil… Geçmişte de değildi, şimdi de değil…
Sonra, Aleviler’in de zaten AKP’ye sıcak bakmaları olası değil…
Siyasal İslâmcılığı iyice günyüzüne çıkmış bir AKP’ye oy vermeleri hiç mi hiç mümkün değil…
***
AKP’nin peş peşe çalıştaylar düzenlediği dönemde bu işlerden  sorumlu Devlet Bakanı Faruk Çelik,  beni de telefonla arayarak çalıştaylardan birine davet etmiş, ancak ben daveti kabul etmemiş, nedenlerini de anlatmıştım. Yineleyeyim:
“Aleviler’in üç ortak talebi var. Bunlardan biri cemevlerinin ibadet yeri sayılması; ikincisi Madımak’ın müze yapılması; üçüncüsü de zorunlu din derslerinin kaldırılması; kaldırılmayacaksa ‘seçmeli ders’ olarak okutulması, Alevi önderlerinin de inisiyatifinin bu derse yansıtılmasıdır.”
***
Sonra da demiştim ki:
“Eğer hükümet gerçekten çözüm istiyorsa bu üç talepten yola çıkmalı ve inandırıcı olabilmek için de bunlardan en az birini hemen gerçekleştirmeli; diğer ikisi için söz vermeli ve bu sözünü de oyalamadan, en kısa sürede yerine getirmelidir.
Bu üç talep ortada dururken ve hiçbir Alevi kardeşimiz bunlara itiraz etmezken, çalıştaylara gerek yoktur.” (Haberler.com, 16 Aralık 2009)
***
Aradan 10 yıl geçti. Aleviler’in talepleriyle ilgili tek bir adım bile atılmadı.
AKP, daha, “Cemevleri de ibadet yeridir” diyemedi!
Diyebilecek gibi de görünmüyor!
O zaman AKP’nin Aleviler’den oy beklemesi beyhudedir!
Tayyip Bey, bir ara, “Alevilik Hazreti Ali’yi sevmekse ben herkesten daha çok Alevi’yim” demişti…
Bu tür zorlama ifadelerle de hiçbir Alevi’yi ikna edemezsiniz!
Aleviler adına karar açıklamak haddim değil ama 50 yılı aşkın bir süredir Alevilik’le ilgilenen biri olarak, bu kadarını biliyorum…
Başka kapıya!..

Add a Comment