DEPREM PARALARI ve TOPLAŞMA ALANLARI


°
Süleyman YAĞIZ
°
AKP’li Burhan Kuzu, bir twitinde, “17 Ağustos depremi sonrası dönemin Ecevit Hükümeti, depremzedeler için gelen yardım paralarıyla memur maaşlarını ödedi” demiş ve şöyle devam etmişti:
“Yurtdışından gelen kaynağın çok küçük bir bölümü depremzedeler için kullanıldı. Eski Türkiye’yi unutmayalım.”
***
Daha önce de yazmıştım:
Kuzu’nun bu iddiaaları bütünüyle yalandır. Çünkü,  deprem paralarını başka amaçlar için kullanan Ecevit Hükümeti değil, AKP hükümetlerdir.
Dönemin AKP’li Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “deprem paralarının duble yollar için harcandığını” açıklamıştı.
26 Ağustos’taki İstanbul depreminden sonra ortaya çıktı ki, deprem için toplanan paralar 20 yılda 66 milyar (eski parayla 66 KATRİLYON) liraya ulaşmış.
Rakamın büyüklüğü gösteriyor ki, deprem paraları, AKP döneminde, sadece duble yollar için değil, başka amaçlar için de kullanılmış.
***
Ecevit Hükümeti döneminde harcanan miktara gelince… Bunu da daha önce yazmıştım ama yeri geldiği için tekrarlamak zorundayım.
DSP’nin SESSİZ DEVRİM adını taşıyan 2002 Yılı Seçim Bildirgesi’nde yer alan verilere göre, 1999 yılında meydana gelen Körfez ve Düzce depremlerinden etkilenen yurttaşlarımız için 3.5 KATRİLYON lira harcandı. Bu miktarın sadece 200 TRİLYON lirası bağıştı.
Depremzedelerin vergi borçlarıyla SSK ve Bağ-Kur prim borçları da ertelendi.
***
Yine o dönemde, deprem  bölgelerindeki yükümlülerin deprem öncesi vergi dönemiyle ilgili vergi borçları hemen hemen tümüyle silindi. Ziraat ve Halk Bankalarınca kredi borçları ertelendi. 200 TRİLYON liradan fazla yeni kredi açıldı.
Sosyal Yardım ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan depremzedelere yapılan sosyal yardımlar da 2001 yılı sonu itibariyle 275 TRİLYON liraya ulaştı.
Bunlar, uyduruk değil, resmî rakamlardır.
***
“Deprem toplaşma alanları” meselesine gelince… Bunlar da Ecevit Hükümeti döneminde belirlenmişti.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ecevit döneminde belirlenen 470 “toplaşma alanı”ndan sadece 77’sinin kaldığını, diğerlerinin başka amaçlar için kullanıldığını açıkladı. Somut örnek olarak da İstanbul Ali Sami Yen Stadı’nın yerini gösterdi.
AKP’nin iktidara gelmesinden sonra buraya koca bir “dikine bina” dikildi. Diğer alanların da çoğu “dikine bina” kurbanı oldu.
AKP’li Kuzu’nun iddialarının yalan olduğu, böylece bir kez daha kanıtlandı.
AKP’lilere anımsamak isterim: Herkesi kendiniz gibi sanmayın!..
Ecevit Hükümeti size koca bir ekonomik miras bıraktı. Onu da yiyip bitirdiniz! Ülkeyi 25 kuruşluk poşet parasına muhtaç ettiniz!..

Add a Comment